- Szczegóły
5 grudnia na prośbę firmy Multiconsult Zarząd Powiatu przystąpił do opiniowania koncepcji przebiegu budowy drogi ekspresowej S-1 od węzła Kosztowy II w Mysłowicach do węzła Suchy Potok w Bielsku-Białej.
- Szczegóły
Nadzwyczajna sesja Rady Powiatu odbędzie się 5.12.2018 r. o godz. 15.00 w Starostawie Powiatowym w Bieruniu, przy ul. św. Kingi 1.
Czytaj więcej: Nadzwyczajna Sesja Rady Powiatu w dniu 5.12.2018 r.
- Szczegóły
Serdecznie zapraszamy na Otwarte Mikołajkowe Zawody Modeli Szybowców Halowych Puszczanych z Ręki 8 grudnia br. w Hali Sportowej ORS w Lędzinach, ul. Lędzińska 14
Program zawodów
Godz. 9.30 Ocena modeli, przydzielenie numerów startowych
Godz. 10.00 - 10.10 Otwarcie zawodów
Godz. 10.10 - 10.50 Pierwszy start szybowców halowych
Godz. 10.50 - 11.20 Pokazy modelarzy LOK z Bierunia i modelarzy LOK Lędziny
Godz. 11.20 - 12.20 Druga kolejka startów.
Godz. 12.20 - 12.50 Klasa „Open”
Godz 1250 Zamknięcie startów – podsumowanie wynik
Godz. 13.20 Dekoracja zawodników zakończenie
- Szczegóły
Uczniowie klasy gastronomicznej Powiatowego Zespołu Szkół w Bieruniu zostali mistrzami wojewódzkiego konkursu kulinarnego w Wodzisławiu Śląskim - VIII ŚLĄSKA JESIEŃ KULINARNA. Bartosz Biernacki i Mateusz Twardoch z klasy III gastronomicznej zdobyli I miejsce, pokonując 15 drużyn z całego Śląska. Warto dodać, że Klaudia Król i Natalia Żołneczko również znalazły się w czołówce zajmując IV miejsce.
Zwycięska potrawa to: Śledź smażony w panierce z mąki i maku, dodatkowo emulsja z selera, oliwa szczypiorkowa, jadalny mech, piklowane warzywa, tiul oraz puder z liofilizowanych malin. Na zakończenie dla efektu oraz nadania aromatu dym z drzewa wiśniowego.
A tuż za podium: śledź świeży z bekonem i suszoną śliwką, kasza jaglana z burakami, marchewką i cebulą, surówka z fenkuł z cukinią w marynacie, sos z suszonych śliwek.
Opiekunem gastronomów jest pani Monika Herok.
Gratulujemy!
Materiał i zdjęcia: PZS Bieruń