Uczniowie klasy gastronomicznej Powiatowego Zespołu Szkół w Bieruniu zostali mistrzami wojewódzkiego konkursu kulinarnego w Wodzisławiu Śląskim - VIII ŚLĄSKA JESIEŃ KULINARNA. Bartosz Biernacki i Mateusz Twardoch z klasy III gastronomicznej zdobyli I miejsce, pokonując 15 drużyn z całego Śląska. Warto dodać, że Klaudia Król i Natalia Żołneczko również znalazły się w czołówce zajmując IV miejsce.

Zwycięska potrawa to: Śledź smażony w panierce z mąki i maku, dodatkowo emulsja z selera, oliwa szczypiorkowa, jadalny mech, piklowane warzywa, tiul oraz puder z liofilizowanych malin. Na zakończenie dla efektu oraz nadania aromatu dym z drzewa wiśniowego.

A tuż za podium: śledź świeży z bekonem i suszoną śliwką, kasza jaglana z burakami, marchewką i cebulą, surówka z fenkuł z cukinią w marynacie, sos z suszonych śliwek.

Opiekunem gastronomów jest pani Monika Herok.

Gratulujemy!

 47248439_1162600330571808_2354268799835832320_n.jpg 47321123_1162596190572222_7976080892344926208_n.jpg   47174618_1163305673834607_3134167142040076288_n.jpg 47098224_1163305687167939_2963283170859941888_n.jpg 

Materiał i zdjęcia: PZS Bieruń