Uczniowie klasy gastronomicznej Powiatowego Zespołu Szkół w Bieruniu zostali mistrzami wojewódzkiego konkursu kulinarnego w Wodzisławiu Śląskim - VIII ŚLĄSKA JESIEŃ KULINARNA. Bartosz Biernacki i Mateusz Twardoch z klasy III gastronomicznej zdobyli I miejsce, pokonując 15 drużyn z całego Śląska. Warto dodać, że Klaudia Król i Natalia Żołneczko również znalazły się w czołówce zajmując IV miejsce.
Zwycięska potrawa to: Śledź smażony w panierce z mąki i maku, dodatkowo emulsja z selera, oliwa szczypiorkowa, jadalny mech, piklowane warzywa, tiul oraz puder z liofilizowanych malin. Na zakończenie dla efektu oraz nadania aromatu dym z drzewa wiśniowego.
A tuż za podium: śledź świeży z bekonem i suszoną śliwką, kasza jaglana z burakami, marchewką i cebulą, surówka z fenkuł z cukinią w marynacie, sos z suszonych śliwek.
Opiekunem gastronomów jest pani Monika Herok.
Gratulujemy!
Materiał i zdjęcia: PZS Bieruń