Co stanie się, gdy do Tychów przyjedzie ponad 40 szefów kuchni z całej Polski, kilku pasjonatów dobrego jedzenia i rzesza wolontariuszy? Zapłonie Kulinarny Ogień dla Świetlikowa. Już 13 października, na terenie Browaru Obywatelskiego w Tychach i Restauracji Browarowa 21, odbędzie się impreza z udziałem najlepszych polskich kucharzy, z której dochód w całości powędruje na konto Fundacji Śląskie Hospicjum dla dzieci Świetlikowo w Tychach.
13.00 - Rozpoczęcie imprezy, informacja o celu imprezy, przedstawienie uczestników (szefowie, kucharze, uczniowie, blogerzy)
13.45 - Licytacja pierwsza – m.in. miejsce w Jury kokursu + kilka przedmiotów
14.00 - 15.30 Konkursu kulinarnego uczniów szkół gastronomicznych. Nazwa konkursu: "Z gruntu najlepsze". O randze konkursu świadczy m.in. udział w Jury Pani Walentyny Jałochy - Międzynarodowego Jurora Kulinarnego.
Między 13.00 a 17.00 warsztaty dla dzieci i młodzieży (kulinarne - prowadzone przez Szefów Kuchni, którzy przyjadą z terenu całej Polski, artystyczne, ruchowe)
Między 13.30 a 15.00 atrakcje artystyczne:
13.30 - Występ dziewcząt z UKS Silesia Chorzów Sekcja Gimnastyki Artystycznej
14.00 - Zespół Contra - pokaz tańca
14.30 - Pokaz karate
14.45 - Licytacja druga
15.00 - 15.45 występ zespołu John Mineton
15.45 - Ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego "Z gruntu najlepsze" i wręczenie nagród
16.00 - 16.45 występ zespołu Yota v Yotę
16.45 - Licytacja trzecia
17.00 – 18.00 bitwa kulinarna "Haja na wykopki" Szefowie Kuchni, uczestnicy MasterChef Junior, blogerzy kulinarni, uczniowie szkół gastronomicznych. O wyniku bitwy zadecydują widzowie, oddając głosy po spróbowaniu dań przygotowanych przez drużyny. (szefowie kuchni ze Śląska, Zagłębia, Małopolski, Podbeskidzia i Stowarzyszenia Kucharze bez Granic oraz uczestników Masterchef Junior, uczniowie szkół gastronomicznych, blogerzy kulinarni)
18.00 - 18.15 występ zespołu tańca orientalnego Orientyski
18.20 - 19.10 występ zespołu Syberian
19.10 - 19.30 ogłoszenie wyników, podziękowania artystom i szefom kuchni i zakończenie imprezy.