Francuski mistrz cukiernictwa Thierry Ayel po raz drugi odwiedził Powiatowy Zespół w Bieruniu, gdzie prowadził kilkugodzinne warsztaty dla uczniów technikum gastronomicznego. Pod okiem mistrza uczniowie przygotowywali desery, które z pewnością mogą zachwycić najbardziej wyrafinowane podniebienia.
Aleksandra Pikania-Gniełka, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych PZS w Bieruniu: Mistrz Thierry ma z uczniami świetny kontakt, a warsztaty są dla nich doskonałą okazją do zapoznania się ze sztuką cukierniczą na najwyższym poziomie. W ubiegłym roku hitem okazały się francuskie ptysie z posypką craquelin, które pieczemy na szczególne okazje i zawsze robią wrażenie na naszych gościach. Tym razem pan Ayel uczył jak przyrządzać m.in. krem brulee z wanilią, makaroniki z ganaszem z białej czekolady, verinki z kremem czekoladowym i malinowym oraz tartę z kremem cytrynowym.
Thierry Ayel jest francuskim szefem kuchni i mistrzem cukiernictwa, który od wielu lat mieszka w Polsce. Ukończył Technikum Małej i Dużej Gastronomii w Saint-Etienne, następnie studia zawodowe na kierunku „Hotelarstwo-Gastronomia” w Lyonie. Doświadczenie zdobywał w ekskluzywnych restauracjach Francji i Szwajcarii. Zasiada w jury międzynarodowych konkursów kulinarnych i cukierniczych.
Tekst i zdjęcia: PZS Bieruń