Patrycja Ścierska i Patryk Zabłocki z klasy drugiej technikum żywienia i usług gastronomicznych Powiatowego Zespołu Szkół w Bieruniu zajęli II miejsce podczas Międzyszkolnego Konkursu Kulinarnego pod hasłem „Para w kuchni - polędwiczka wieprzowa w towarzystwie dyni”. Konkurs odbył się 26 października w Zespole Szkół nr 2 w Jastrzębiu Zdroju.
- Bardzo się cieszę z sukcesu naszych uczniów. To ogromna motywacja nie tylko dla Patrycji i Patryka, ale i dla całego zespołu klasowego. Oboje są dopiero w drugiej klasie, a radzą sobie w kuchni bardzo dobrze - wygrali z trzecio- i czwartoklasistami z innych szkół gastronomicznych – powiedziała Monika Herok, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w bieruńskim PZS. - Podczas konkursu przygotowali polędwiczki wieprzowe nadziewane suszonymi pomidorami w szynce szwarcwaldzkiej, do tego pieczoną dynię na roszponce, podaną z dressingiem cytrynowo-miodowym. Dodatkiem do dania były chipsy z jarmużu.
Bieruński PZS zaczął kształcić w zawodzie technika żywienia i usług gastronomicznych w ubiegłym roku szkolnym. Jak mówią uczniowie, tak udany debiut „smakuje” szczególnie.
KIedy uczestnicy konkursu przygotowywali konkursowe dania, opiekunowie obserwowali pokaz kulinarny przygotowany przez Michała Bałazego, młodego mistrza kuchni, który na swoim koncie ma m.in. gotowanie na przyjęciu z okazji Diamentowego Jubileuszu królowej Elżbiety II. ■
Zdjęcia: PZS w Bieruniu