W Powiatowym Zespole Szkół w Bieruniu 28 stycznia uroczyście otwarte zostały nowoczesne pracownie gastronomiczne, co – jak podkreśliła dyrektor Teresa Horst - rozpoczęło kolejną piękną kartę historii szkoły: kształcenie w zawodzie: technik żywienia i usług gastronomicznych.
- Nowa oferta edukacyjna nie jest decyzją przypadkową. Z uwagi na przewagę w naszej szkole tzw. "zawodów męskich", zainteresowała nas oferta, z której będą mogły skorzystać także dziewczęta. Jak ustaliliśmy – technik żywienia i usług gastronomicznych, a na poziomie szkoły zawodowej kucharz - który w tym roku jako nowość pojawi się w naszej ofercie - to zawody szczególnie chętnie wybierane w ostatnich latach – mówiła podczas uroczystego otwarcia T. Horst
Zarząd Powiatu wyraził zgodę na otwarcie nowego kierunku kształcenia uchwałą podjętą 29 stycznia 2015 roku, zaś dzięki decyzji Rady Powiatu podjętej podczas sesji 25 czerwca 2015r. wprowadzono do budżetu zadanie: utworzenie pracowni technologii gastronomicznej oraz pracowni obsługi gości.
Lipcowa rekrutacja zakończyła się sukcesem, do klasy pierwszej gastronomicznej przyjęto 20 uczniów (19 dziewcząt i 1 chłopca) z Bierunia, Bojszów, Chełmu Śląskiego, Lędzin i Mysłowic. Jeszcze podczas wakacji Wydział Rozwoju i Inwestycji Starostwa Powiatowego rozpoczął prace budowlane, potem przetarg na wyposażenie pracowni. Ilość sprzętu, jaką trzeba było ująć w procedurze przetargowej sięga kilkuset pozycji. Tak powstały dwie supernowoczesne pracownie: technologii gastronomicznej i obsługi gości.
Pierwsze zajęcia praktyczne młodzież rozpocznie od drugiego semestru, lecz debiut w swojej pięknej nowej pracowni uczniowie mieli 26 stycznia. W tym dniu szkołę odwiedziła TVP Katowice i przez kilka godzin wraz ze znanym śląskim restauratorem uczniowie nagrywali kolejny odcinek programu kulinarnego "Rączka gotuje", którego emisja jest zaplanowana na sobotę 6 lutego o godzinie 18.00 (Remigiusz Rączka był gościem uroczystego otwarcia pracowni i przygotował wraz z uczniami poczęstunek dla przybyłych, polecamy tę telewizjną relację!).
Starosta Bernard Bednorz, który wraz z innymi radnymi powiatowymi otrzymał pamiątkowe fartuszki kucharskie, podkreślił otwartość powiatu na potrzeby rynku pracy i dostosowywanie profilu kształcenia w szkołach powiatowych do zmieniających się warunków. Uczniom życzył wiele satysfakcji z nauki i przyszłych sukcesów zawodowych oraz wręczył im okolicznościowe upominki i książki stanowiące specjalistyczne pomoce naukowe.
Więcej w najbliższym wydaniu informatora „powiatbl.pl”. ■
Zdjęcia: Marian Ryglewicz
Gotowanie z Remigiuszem Rączką:
https://www.facebook.com/Powiat-Bieru%C5%84sko-L%C4%99dzi%C5%84ski-213599928696007/