Uczniowie pierwszej klasy Powiatowego Zespołu Szkół w Lędzinach, kształcący się w zawodach technik ekonomista i technik logistyk, wraz z opiekunami: Bożeną Krzemień i Justyną Pilch wzięli udział w nietypowych zajęciach z kultury i etyki pracy. W restauracji Słowiańska w Lędzinach młodzież zapoznawała się z zasadami „stołowego” savoir vivre’u. Zajęcia z zachowania się przy stole prowadził Michał Dudziński - menadżer restauracji, który zapoznawał uczniów z nazwami i zastosowaniem sztućców, pokazywał rodzaje szkła, w których serwowane są napoje i trunki. Kolejnym etapem szkolenia była nauka prawidłowego nakrywania do stołu oraz składania serwetek.

 

Po części teoretycznej przyszła kolej na zadania praktyczne. Każdy z uczniów musiał samodzielnie nakryć do stołu według wskazówek udzielonych przez pracownika restauracji. Każde nakrycie podlegało ocenie.

 

Zajęcia były niezwykle ciekawe i bardzo się podobały. Młodzież wykazała chęć wzięcia udziału w kolejnych tego typu projektach edukacyjnych.

 

Serdeczne podziękowania dla Żanety Domańskiej - Józefus, zarządcy restauracji, która umożliwiła zorganizowanie zajęć. ■

 

 www. DSC 0454

 

Zdjęcie: PZS w Lędzinach