Podczas VI edycji Targów Technologii Przetwórstwa Spożywczego GASTROSILESIA 2016 uczniowie Powiatowego Zespołu Szkół w Bieruniu mieli okazję zobaczyć najnowsze rozwiązania technologiczne stosowane obecnie w branży gastronomicznej Niewątpliwą atrakcją była możliwość rozmowy z cenionymi szefami kuchni, m.in. ze znanym krytykiem kulinarnym Kurtem Schellerem i francuskim mistrzem cukiernictwa Thiery Ayel’em.
- Całość przedsięwzięcia zrobiła na nas ogromne wrażenie, ponad 100 wystawców z całej Europy, m.in. restauratorów, producentów sprzętu dla gastronomii i branży spożywczej, sklepów ze zdrową żywnością. Obserwowaliśmy również proces przygotowania sushi, podczas którego objaśniano nam tajemnicę piątego smaku (czyli umami) przyjrzeliśmy się jak przygotowywane są dania metodą sous vide – powiedziała Aleksandra Pikania-Gniełka, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w PZS w Bieruniu.
Na targi pojechali uczniowie klas drugich technikum żywienia i usług gastronomicznych, ekonomiści oraz uczennice kształcące się w zawodzie technik organizacji reklamy - szczególnie dla nich tak duża impreza wystawiennicza, dostępność różnego rodzaju materiałów promocyjnych była świetną lekcją marketingu i public relations.
- Nawiązaliśmy kontakty ze znanymi restauratorami w zakresie przyszłych praktyk dla naszych żywieniowców i prowadzenia profesjonalnych warsztatów kulinarnych. Wiele z firm wystawiających się na targach może być również świetnym miejscem praktyk dla techników organizacji reklamy – dodaje Bogumiła Stachura, kierownik szkolenia praktycznego w PZS.
Targi GASTROSILESIA to jedna z największych imprez dla branży HoReCa (Hotele, Resturacje, Catering/Cafe) w południowej Polsce. Odbywa się na terenie firmy Weindich w Chorzowie, która jest jednocześnie jej głównym organizatorem. ■
![]() |
![]() |
||
![]() |
![]() |
Zdjęcia: PZS w Bieruniu